Translate

07 ianuarie 2014


Alerta in SUA: 

       Apa din cel putin 4 state, contaminata din cauza exploatarii de gaze de sist 

 

  In cel putin patru state americane au fost primite sute de de plangeri privind contaminarea surselor de apa cu petrol sau gaz, iar poluarea a fost confirmata in cazul unora, se arata intr-un raport care arunca indoieli pe pretentiile industriei petroliere ca asemenea probleme apar rareori.

     Associated Press a cerut date privind plangerile legate de exploatarile de gaze de sist in Pennsylvania, Ohio, Virginia de Vest si Texas, si a gasit diferente mari in felul in care autoritatile dezvaluie aceste probleme. Cel mai transparent s-a dovedit statul Texas, scrie ABC News.

     AP a aflat ca numai in Pennsylvania s-au inregistrat in 2013 398 de reclamatii privind poluarea cu petrol sau gaz a surselor locale private de apa potabila, iar in 2012 au existat 499 de plangeri.


     Printre motivele plangerilor se numara reducerea debitului de apa, poluarea cu gaz sau alte substante. Mai mult de 100 de astfel de cazuri au fost confirmate in ultimii 5 ani.

     Una dintre familiile care a depus plangeri a obtinut o intelegere cu firma de exploatare, primind 1,6 milioane de dolari despagubire.

     Extragerea combustibililor din depozitele de sist presupune pomparea a sute de mii sau chiar milioane de litri de apa, sare si substante chimice in pamant pentru a sparge roca si a elibera gazul. O parte din acea apa, impreuna cu apa subterana, urca apoi spre suprafata. Pe acest parcurs ascensional, lichidul ajunge in apa freatica, contaminand-o.

Gazele de sist inflameaza Europa, nu numai Romania

   
Gazele de sist inflameaza Europa, nu numai RomaniaFoto: Antena 3
Problema gazelor de sist nu este numai un mic conflict dintre Pungesti si Bucuresti. Este unul mult mai mare, iar controversa dintre Londra si Paris pe aceasta tema ar putea fi varful unui iceberg urias.
Premierul britanic David Cameron nu numai ca sustine lucrarile, dar face mult caz de rezervele existente in Marea Britanie, care ar putea asigura necesarul de gaze pe 51 de ani si, in acest timp, ar crea nu mai putin de 74.000 locuri de munca.

Pe de alta parte, Franta unde specialistii locali pretind ca sunt cele mai mari rezerve de gaze de sist ale Europei, a interzis exploatarea prin fracturare hidraulica, cu legea din 13 iulie 2011, confirmata recent si de Consiliul Constitutional al tarii, informeaza La Tribune.

Se pare ca aici este la mijloc o problema de optica a lucrurilor. In timp ce guvernul britanic si-a aplecat urechea mai mult asupra opiniei expertilor si studiilor intocmite de ei, presedintele Frantei s-a aratat sensibil mai mult la ecoul opiniei publice, afectata emotional de impactul ecologic.

Exemplul american

Dincolo, peste ocean, problema a fost demult transata. Fara sa ezite, Statele Unite au tras concluzia pe baza cercetarilor si au trecut la exploatare pe scara mare.

Ca urmare, s-a inregistrat o spectaculoasa scadere a pretului la gaze in SUA. In timp ce la noi pretul gazelor, chiar si pentru populatie, creste gradual in fiecare an, in ultimii sase ani SUA au inregistrat de patru ori scaderea pretului la gaze.

In plus, industria petrochimica americana, aflata de multi ani in declin tocmai datorita pretului gazelor, cunoaste o revigorare simtitoare atat prin reluarea vechilor capacitati, cat si prin instalarea de noi linii tehnlogice.

Mai mult decat atata, programul Statelor Unite prevede ca, dupa indestularea propriei industrii, tara va deveni nu numai total independenta energetic, dar si un important exportator de gaze naturale.

Exemplul american este argumentul suprem pentru europenii sustinatori ai folosirii gazelor de sist, desi specialistii observa ca sunt deosebiri importante intre conditiile din America si cele din Europa.

Europa este totusi una, iar America alta

Cel mai important parametru care trebuie luat in calcul este cel al densitatii populatiei. Cu cat populatia este mai densa, cu atata ea resimte mai puternic impactul produs de exploatare asupra mediului. SUA are o populatia de 31,2 locuitori/kmp. Exista multe zone practic nepopulate.

Prin comparatie, Franta are triplu, respectiv 96,84 locuitori/kmp, iar Romania nu este tocmai departe cu cei 84,40 locuitori/kmp ai sai. In mod ciudat, Marea Britanie care ar trebui sa fie cea mai afectata sub aspectul acestui parametru, are 277 locuitori/ kmp.

In Europa de Est, cele mai importante zacaminte sunt in Polonia, unde densitatea populatiei este de 123 locuitori/kmp. Faptul insa nu i-a impiedicat pe polonezi sa inceapa in acest an exploatarea zacamantului de la Lebork, prin grupul american Conoco Philips.

Poate ca nu este intamplator. Polonia. fiind lipsita de surse privind gazele naturale, este nevoita sa importe intregul necesar, respectiv 70% din Rusia si 30% din Germania, care la randul sau le cumpara tot din Rusia. Simtindu-se la mana gazelor rusesti, Polonia face totul ca sa-si extraga propriile gaze, obtinandu-si independenta energetica pentru cateva decenii bune.

Intresele rusesti

Cazul Poloniei alarmeaza insa mult interesele rusesti, pentru care aceasta tara este nu numai un beneficiar important, dar si un teritoriu de tranzit al gazelor catre restul Europei. N-ar fi de mirare deci ca, la baza protestelor ecologice europene, sa se ascunda o influenta a Kremlinului, exercitata bineinteles indirect si cu obisnuita dibacie mostenita inca de pe vremea URSS.

Pentru Rusia, ar putea fi o lovitura zdrobitoare ca europenii, principali beneficiari ai gazelor rusesti, sa devina independenti. Problema nu este strict economica, ea are o vadita conotatie politica, daca tinem seama de experienta trecutului, cand Rusia isi tinea la respesct partenerii, inchizandu-le sau deschizandu-le robinetele tocmai atunci cand este iarna mai grea.

Ar fi gresit sa minimalizam aspectele ecologice, care trebuie solutionate de specalisti, dar nici nu putem trece cu vederea faptul ca in batalia pentru gazele de sist care inflameaza Europa, lupta nu se da atat pe terenul ecologic sau economic, cat pe cel strict politic.


 sursa: http://www.ziare.com/international/america/alerta-in-sua-apa-din-cel-putin-4-state-contaminata-din-cauza-exploatarii-de-gaze-de-sist-1276092

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu