Translate

29 aprilie 2012

Nicotina şi cocaina, impact cerebral similar Imprimare Email

Nicotina şi cocaina, impact cerebral similar

sursa: Scientia .ro



Efectele nicotinei asupra regiunii creierului implicate în dependenţă sunt similare celor determinate de cocaină, conform unor noi studii din domeniul neuroştiinţelor desfăşurate la Centrul Medical al Universităţii din Chicago. Detalii, în cele ce urmează.

 O singură expunere la nicotină pe o durată de 15 minute a determinat o creştere pe termen lung a excitabilităţii neuronilor implicaţi în mecanismele de recompensă, potrivit unui studiu publicat în ″The Journal of Neuroscience″. Rezultatele sugerează că nicotina şi cocaina declanşează mecanisme similare ale memoriei încă de la primul contact, determinând schimbări de lungă durată în creierul unei persoane.

"Desigur, în cazul fumatului vorbim despre o schimbare de comportament pe termen foarte lung, dar totul porneşte de la prima expunere", a declarat dr. Danyan Mao, cercetător post-doctoral la Centrul Medical al Universităţii din Chicago. "Asta este ceea ce încercăm să abordăm aici: atunci când o persoană este expusă pentru prima dată la o ţigară, ceea ce se întâmplă la nivelul creierului ar putea conduce la utilizarea unei a doua ţigări?"

Se consideră că învăţarea şi memoria sunt codate la nivelul creierului prin plasticitate sinaptică, consolidarea şi slăbirea pe termen lung a conexiunilor dintre neuroni. Atunci când doi neuroni sunt în mod repetat activaţi împreună, se formează o legătură mai puternică între aceştia, crescând capacitatea acestora de a determina excitarea unui al treilea neuron.

Cercetările anterioare, din laboratorului dr. Daniel McGehee, neurolog şi profesor asociat în cadrul Departamentului de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Centrul Medical, a descoperit că nicotina ar putea promova plasticitatea într-o regiune a creierului numită zona ventral tegmentală (ZVT). Neuronii care provin din ZVT eliberează neurotransmiţătorul dopamină, cunoscut pentru rolul central asupra efectelor medicamentelor care determină dependenţă de medicamente şi recompensele naturale precum alimentele şi  sexul.

"Noi ştim că o singură expunere la concentraţii relevante fiziologic de nicotină poate duce la schimbări ale unităţilor sinaptice în circuitele care durează mai multe zile", a spus McGehee, principal autor al acestui studiu. "Această idee este foarte importantă pentru înţelegerea  modulului în care ia naştere dependenţa la oameni şi animale."

În cadrul noilor experimente, Mao a monitorizat activitatea electrică a neuronilor dopaminergici de la nivelul ZVT în felii de creier disecate de la şobolani adulţi. Fiecare felie a fost îmbăiată timp de 15 minute într-o concentraţie de nicotină similară cu cantitatea care ar ajunge la creier după fumarea unei singure ţigări. După 3-5 ore, Mao a efectuat experimente de electrofiziologie pentru a detecta prezenţa plasticităţii sinaptice şi a determina care receptori neurotransmităţori au fost implicaţi în dezvoltarea acesteia.

Mao a descoperit că inducerea plasticităţii sinaptice de către nicotină în ZVT depinde de ţinta unuia dintre medicamentele obişnuite, un receptor pentru neurotransmiţătorul acetilcolinei situat la nivelul neuronilor dopaminergici. Dar surpriza a fost reprezentată de un alt element considerat necesar pentru efectele sinaptice ale nicotinei: receptorul dopaminergic D5, o componentă anterior implicată în acţiunea cocainei. Blocarea oricăruia dintre aceşti receptori în timpul expunerii la nicotină inhibă capacitatea medicamentului de a produce modificări persistente ale excitabilităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu