Translate

11 aprilie 2012

SCANDAL IMENS: Biblia de la "Adevărul" este neoprotestantă, acuză Patriarhia Română

sursa:Realitatea.net
 

Patriarhia Română sfătuieşte credincioşii ortodocşi să nu cumpere o Biblie distribuită de astăzi împreună cu ziarul "Adevărul", informează agenţia Basilica. Motivul? Biblia distribuită este una neo-protestantă!


Iată comunicatul de presă al Basilica, agenţia de ştiri a Patriarhiei Române:

"Astăzi, 10 aprilie 2012, cotidianul Adevărul a început să vândă împreună cu ziarul la toate punctele de difuzare a presei şi în librăriile proprii o ediţie revizuită a Bibliei traduse de Dumitru Cornilescu, apărută anul acesta (2012) la editura "Orizonturi" din Bucureşti.

Deoarece mai mulţi credincioşi ortodocşi au sesizat deja Patriarhia Română cu privire la faptul că au fost induşi în eroare de către cotidianul Adevărul prin oferirea spre vânzare a unei Biblii neoprotestante, solicităm acestei publicaţii ca în articolele promoţionale şi în spoturile publicitare să ofere informaţiile corecte despre ediţia Bibliei pe care o difuzează.

În acelaşi timp, îndemnăm clerul ortodox să informeze comunităţile de credincioşi despre faptul că Biblia vândută împreună cu ziarul Adevărul nu este ortodoxă şi conţine diferenţe majore de traducere faţă de textul oficial al Sfintei Scripturi a Bisericii Ortodoxe Române".

"Adevărul" vinde în prezent ziarul şi Biblia la preţul de 19,99 lei. Ziarul a prezentat produsul într-un articol publicat la 3 august.

"În preajma Sfintelor Sărbători Pascale, cotidianul „Adevărul" încearcă să-şi apropie cititorii de valorile  esenţiale ale creştinismului. Astfel, în Săptămâna Mare, ziarul se va distribui împreună cu Biblia, la preţul de 19,99 de lei.  Despre importanţa lecturii Sfintei Scripturi şi despre lungul drum pe care această carte l-a străbătut până azi am discutat cu Radu Preda, teolog şi lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca". Teologul ortodox spunea că "Biblia are avantajul cărţilor mari. Este bună la orice pagină ai deschide-o". Într-un dialog cu REALITATEA.NET, teologul spune că ziarul "Adevărul" l-a folosit pentru a vinde o Biblie neoprotestantă.

Totuşi, astăzi, patriarhia anunţă că Biblia distribuită de "Adevărul" conţine diferenţe majore de traducere faţă de textul oficial al Sfintei Scripturi a Bisericii Ortodoxe Române.

Baptiştii, penticostalii, adventiştii şi "Martorii lui Iehova" fac parte dintre credincioşii neoprotestanţi. Mai puţin de 600.000 de români fac parte din aceste culte.

Adevărul: "Biblia e una singură"
  • Ziarul Adevărul recunoaşte şi respectă rolul Bisericii Ortodoxe Române şi, în consecinţă, nu doreşte să intre în polemici sau să ştirbească autoritatea Bisericii naţionale.
  • Ziarul Adevărul se adresează tuturor cetăţenilor români, indiferent de confesiune.
  • În nici un material de presă sau promoţional Adevărul nu a pretins sau susţinut că Biblia care apare împreună cu ziarul este o versiune ortodoxă, catolică, neoprotestantă sau sinodală. Biblia e una singură.
  • Biblia care apare împreună cu ziarul Adevarul este Biblia creştină, aceeaşi pentru întreaga creştinătate indiferent de confesiune. Din punctul nostru de vedere, ea se adresează tuturor creştinilor vorbitori de limbă română. Diferenţele de traducere şi interpretare - care apar inclusiv în ediţiile acceptate de BOR - le lăsăm pe seama bisericilor şi teologilor.
  • Lucrarea nu conţine nici un fel de comentarii sau alte consideraţii şi reprezintă o traducere justă a formei originale a Bibliei. Ceea ce deosebeşte aceste confesiuni sunt interpretările pe care fiecare dintre ele le dau Bibliei. Lucrarea publicată de noi nu cuprinde nici un punct de vedere sau comentariu pe marginea textului Bibliei”, precizează si Editura Orizonturi, deţinătoarea drepturilor de traducere pentru ediţia apărută împreună cu ziarul Adevărul.
  • În completarea acestor informaţii precizăm că traducerea Cornilescu a fost considerată în epocă „net superioară oricărei alte traduceri, fiind prezentată într-o limbă suplă şi curgătoare, care lipseşte oricărei alte traduceri” (Alexandru Maianu, „Viaţa şi lucrarea lui Dumitru Cornilescu”).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu