Translate

05 aprilie 2012


Solurile Permaculturii cu Geoff Lawton

"Nu solul în sine, ci viaÅ£a solului constituie cel mai important element" Geoff Lawton
Documentar tradus despre permacultură, Permaculture Soils (2010), un documentar ce-l găsesc a fi foarte practic, mai ales pentru cei care sunt la început de drum în acest domeniu, si mai mult de-atâta, vor să se apuce repede de treabă. Acest film poate fi un prim bun ghid practic pentru încropirea unei grădini de zarzavaturi bio, spre exemplu.
Fiind una din personalitățile în domeniu, australianul Geoff Lawton ne oferă soluții practice la problemele actuale din agricultura industrială, oferindu-ne un număr de tehnici prin care să reglăm dezechilibrul solului, datorat monoculturilor și tratării chimice a acestuia.
Deși filmul are puțin peste o oră jumate, el conține foarte multe informații utile, Geoff condensând în el rețete de creare a compostului, ne arată apoi cum să ne construim straturile suspendate de zarzavaturi, cum să ne întocmim o fermă de râme, cum putem colecta ușor nutrienții de la păsările de curte și să-i folosim practic în fertilizarea grădinii. De asemenea, ne explică rolul biodiversității și cum o putem aplica în permacultură. Trece în revistă și alte subiecte interesante, cum ar fi remineralizarea solului, managementul pășunilor, prepararea ceaiului de compost, construirea unei grădini instant, si multe alte tehnici interesante ne sunt dezvăluite în film.
Deși pentru unii un film dedicat solului poate părea plictisitor, urmărindu-l veți înțelege cu adevărat ciclurile de viață și de moarte ale naturii. Veți înțelege că solul este viu și că este esențial să privim lucrurile din această perspectivă. Explicând holistic fiecare proces, Geoff reușește să ne transmită câteva idei foarte bune de pus în practică într-o fermă de permacultură. De exemplu ne explică modul simplu prin care putem să încălzim apa necesară unui duș, folosind doar 150 m de furtun și o grămadă de 2 metri cubi de compost. Cu o grămadă de compost de 10 metri cubi ne-am putea încălzi chiar toată locuința, timp de 6 luni pe an, după cum a experimentat John Pane, celebrul cercetător în compost citat de Jeoff, și a descris procedeul în cartea sa " Un alt tip de gradină". Iar pe grămadă ne putem crește toate alimentele necesare timp de un an!
Alt lucru interesant ce l-am învățat din documentarul lui Geoff a fost înțelegerea rolului buruienilor în repararea solului. Aflăm că buruienile apar cu un scop. Sunt buruieni care apar doar atunci când solul este acid, și sunt alte tipuri de buruieni care apar doar atunci când solul este bazic. Rolul lor este acela de a reechilibra pH-ul solului. Buruienile nu vor mai germina într-un sol cu un pH neutru. Ele pregătesc practic solul pentru plantele valoroase, care se vor dezvolta ulterior, după ce solul a fost fertilizat de câteva generații de așa zise buruieni.
Este foarte interesant și are sens, ceea ce ne face să înțelegem mai bine felul în care natura se autoreglează. Și asta este de fapt permacultura: urmărirea atentă a legăturilor ce se formează în natură între diferite soiuri de plante, între diferite animale sau între plante și animale și implementarea lor prin design, în ferma noastră.
Permacultura poate fi un subiect foarte captivant, este un domeniu în care înveți experimentând, încercând, iar acest film poate constitui un prim ghid pentru cei care vor să se implice și vor "să fie parte a soluției, mai degrabă decât parte a problemei", după cum bine zicea Geoff. Momentul este oportun zic eu, doar nu vine acuși primăvara ?
Un documentar fascinant prin lamuririle pe care le ofera!

http://dl.transfer.ro/transfer_ro-03apr-598c763f0ac4e.zip

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu