Translate

11 aprilie 2012

Un cetăţean contribuabil vorbeşte cu primul ministru, funcţionar public

„N U ! Nu, Domnule Ungureanu! Nu! Nu măriţi salariile funcţionarilor publici

sursa: Ziarul Financiar

Autor: Marius O. 


nteleg entuziasmul politic electoral si nevoia de voturi in acest an. Inteleg si situatia politica delicata in care se afla partidul dvs., inteleg si faptul ca trebuie sa contracarati jocurile murdare pe care le practica opozitia USL. Dar nu prin pomeni, fie ele electorale, vom misca ceva in aceasta tara. Nu faceti aceeasi greseala pe care au facut-o guvernele anterioare (in principal, sustinute de actuala opozitie). Va garantez ca in campania electorala, opozitia va "plusa" la propunerea dvs. si va lansa promisiuni de cresteri mai mari a salariilor bugetarilor. In oricare din cazuri, daca PDL castiga alegerile sau le pierde, tot simplul contribuabil va pierde. Si, in cele din urma, inclusiv bugetarii vor avea de pierdut. Va voi expune pe larg o intamplare, din care rezulta argumente la cele de mai sus.
Acum aproximativ 1 luna am achizitionat un autoturism rulat inmatriculat in Romania (stiu, pare ciudata introducerea, dar credeti-ma vor rezulta argumente la cele de mai sus).
Toate bune si frumoase, pretul in regula, am semnat contractul de vanzare-cumparare. Merg cu fostul proprietar si ridicam de la Primaria din Otopeni o hartie din care rezulta ca nu are datorii (ma rog, a durat putin) Apoi a inceput calvarul inmatricularii si inregistrarii autoturismului. Voi descrie pasii efectuati (iar la final voi rezuma taxele sau costul aferent fiecarui pas). Precizez ca de profesie sunt inginer cu studii post-universitare si am o bogata experienta in management, dar mi-a fost foarte dificil sa inteleg si sa urmez acesti pasi prevazuti de procedurile si legislatia noastra.
· Autentificare RAR - nu a durat foarte mult (aprox. 90 min. si 90 Ron)
· Taxa de talon, platibila la CEC (aprox. 15 min. 37 Ron)
· Drum la Administratia Financiara pentru a inscrie autoturismul pe numele meu (drum + completare de formulare + copii xerox + stat la coada 3 ore, cost 5 lei - tigani pentru parcare). Am aflat ca pentru 2012 va trebui sa platesc un impozit de aprox. 900 Ron.
· Taxa de inmatriculare. Aici lucrurile s-au complicat putin. Am inteles ca se plateste la Posta Romana si, bineinteles, am mers la un oficiu postal in drum spre serviciu. Problema e, ca eu locuiesc in sectorul 1, iar oficiul postal era in sectorul 2, deci functionara de la Posta nu a putut sa incaseze suma. Nu-i nimic, zic, ma voi duce la alt oficiu postal apropiat de domiciliu. Aici alta "mai boacana". Se pare ca Posta Romana nu are nu stiu ce fel de contract cu Administratia Financiara a Sect. 1, deci functionara de la oficiul postal nu putea sa incaseze suma. Doar la sediul Administratiei Financiare se poate plati. Cunoscand deja drumul si timpul pierdut, trimit pe un prieten, care imi plateste dupa aprox. 4 ore aceasta taxa de 52 Ron.
· Am inceput sa devin mai precaut si am decis sa fac un drum la Sediul DRPCIV din Pipera pentu a ma asigura ca inteleg pasii ulteriori sa ca nu mai trebuie sa fac alte drumuri inutile. Aici, stupoare! Aflu cu surprindere ca lipseste o ştampila pe fisa de inmatriculare (functionarul de la Administratia Financiara a omis sa stampileze aceasta hartie). Mai aflu ca trebuie sa inchei o noua polita RCA si ca trebuie sa fac alte copii xerox dupa anumite documente. Cunoscand drumul si timpul pierdut la Administratia Financiara incep sa-mi pierd rabdarea. Vociferez la functionarii de acolo si plec tunand si fulgerand, alimentat negativ de tot felul de ciudati (pripasiti pe acolo) care-mai-de-care disupus sa ma ajute.
· Din nou, drum la Administratia Financiara pentru ştampila. Alte 2 ore pierdute (dar macar am parcat pe o trecere de pietoni, ca sa nu mai cheltui alti 5 Ron la tigani). Bineinteles, ca iar ma enervez la intrebarile acuzatoare ale unei functionare a Administratiei; "cum de n-am observat lipsa stampilei?!?" I-am raspuns ca, desi m-am profesional ma ocup cu calcule tehnice, financiare deosebit de complicate, n-am reusit sa solutionez aceasta problema cu stampila. Ca sa ma calmeze, mi-a sugerat ca daca platesc anticipat impozitul pe 2012, beneficiez de o reducere. Plec si iar ma enervez. Vad o coada afara de aprox. 100 persoane, care asteptau sa plateasca la caserie. Stateau la coada sa plateasca bani, nu sa primeasca. Bineinteles ca nu stau.
· Inchei o polita RCA pe 6 luni, aprox. 600 Ron.
· Drum la DRPCIV din Pipera pentu marea inmatriculare. Completez o cerere ciudata cu datele masinii, unde nu ai loc sa scrii tipul autoturismului, nu ai loc sa te semnezi (desi la ghiseu predai atat originalul Cartii de Identitate a autoturismului cat si o copie xerox, cat si cartea de identitate personala). Iau bon de ordine si dupa 1 ora depun toate actele cu copiile aferente. Plates o taxa de numere de 40 Ron. Dupa alte 2 ore intru in posesia numerelor noi.
Poate istorisirea a fost lunga si s-a pierdut legatura cu continutul stirii ZF. Am tinut sa descriu detaliat aceasta intamplare pentru a expune motivele pentru care dl. Ungureanu nu trebuie sa ofere pomeni electorale unor functionari publici. Acesti functionari ar trebui sa serveasca contribuabilul. Nu invers! Nu contribuabilul trebuie sa plateasca si sa alerge pentru sarcini ale functionarilor publici!
Rezum:
- taxa autentificare: 90 Ron
- taxa talon: 37 Ron
- taxa inmatriculare: 52 Ron
- taxa numere: 40 Ron
- rovigneta: 120 Ron
- impozit auto: 900 Ron
- timp pierdut: 15 ore + carburant
Nu mai adaug alte taxe sau costuri pe care oricum le platim: RCA, acciza din pretul carburantului, TVA, impozit pe venit etc., taxe pe care contribuabilul le plateste pentru "buna" functionare a institutiilor statului.
Platim zeci de mii de taxe, alergam sa le platim, stam la cozi, iar institutiile statului nu sunt in stare sa faca o copie xerox.
Domnule Ungureanu, cine munceste pentru cine?!? Cine este platit de catre cine?!?
Contribuabilul plateste, isi pierde timpil si completeaza tot felul de cereri si formulare stupide, in timp ce functionarul sta la un ghiseu si raspunde rastit si agramat la intrebarile unui cetatean. Cetatean-contribuabil care plateste taxe, din care functionarul public isi primeste salariul. Salariul mic-mare, nu conteaza! Nici nu ma intereseaza!
Acest salariu nu este justificat. Punct.
Prin urmare, domnule Ungureanu in calitatea dvs. de functionar public, va solicit din calitatea mea de cetatean-contribuabil urmatoarele:
1. Sub nici o forma sa nu initiati vreo masura de majoarare a salariilor bugetarilor.
2. Sa demarati de urgenta procedurile de infiintare a Birourilor Unice de relatii cu cetatenii-contribuabili. Birouri unde cetateanul sa depuna doar documente originale si sa revina la o ora stabilita, avand serviciul solicitat rezolvat. Tot la acest Birou Unic sa se plateasca toate taxele (insumate!).
3. Sa facilitati de urgenta la toate institutiile financiare sau publice (sedii de banci, CEC, primarii, Posta Romana - in orice sector sau sat, chiar sedii Loteria Romana) plata oricarei taxe sau impozit. Mi se pare absurd, si in acelasi timp jignitor, sa fim nevoiti sa stam la coada pentru a plati ceva.
4. Sa dispuneti renuntarea la panourile publicitare din sediile Administratiilor Financiare cu proiectele derulate. M-am amuzat afland ca statul roman cheltuieste sume mari de bani pentru sisteme tip "bon de ordine". Tot stat la coada reprezinta! Obtinerea unui document sau plata a unui impozit trebuie sa fie simpla, banala (pe intelesul unui copil de gradinita).
Concluzionand, d-le Ungureanu va sugerez incercarea de a finanta proiecte de infrastructura informatica cu fonduri UE pentru a facilita cetatenilor accesul la informarea privind procedurile publice, de plata a taxelor si impozitelor. In acest mod, cetatenilor le va fi mai facila relatia cu institutiile statului roman. Mai facila si mai putin consumatoare de timp, nervi si carburant. In acelasi timp, in instiutiile statului ar fi nevoie mai putini functionari publici, iar cei ramasi (cu adevarat competenti) ar dispune de acelasi buget de salarii de astazi. Simplu, acelasi buget, mai putini functionari, deci salarii mai mari, dar la mai putini angajati.
Am fost si sunt in continuare votant PDL, dar daca veti da curs majorariilor salariale din sectorul bugetar imi voi schimba optiunea politica.
Va asigur, d-le Ungureanu ca aplicarea acestor masuri va fi pe deplin inteleasa de functionari. Nu veti avea parte de mitinguri sau proteste, in cazul in care disponibilizati functionari publici din cauza unei infrastructuri informatice eficiente. Iar cei care vor ramane in sectorul bugetar vor fi mai multumiti.
In acest mod am putea indrepta mersul lucrurilor din Romania. Timpul pomenilor si promisiunilor (minciunilor) electorale a trecut.


Marius O, 34 de ani, este inginer TCM, iar în prezent este antreprenor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu