COMORILE ROMANIEI SI FAMILIA CEAUSESCU
Ceausescu infiintase "Cabinetul Negru", un departament secret care trudea in cautarea comorilor ingropate in Romania.
Ideea era mai veche, de pe vremea lui Constantin Brancoveanu, despre care se spunea ca daduse peste o comoara imensa.
ALTAN BEI, AGHIOTANTUL ELENEI
Sub paravanul Ministerului Culturii, se organizau simpozioane pe tema tezaurelor printilor daci si ale voievozilor medievali, de unde se alegeau lucrari ale unor istorici si arheologi si se racolau specialisti care credeau ca lucreaza pentru patrimoniul cultural romanesc. Rapoartele ajungeau pe biroul lui Ceausescu, de unde plecau spre "verificare" la un general, caruia i se spunea "Altan Bei" (Printul Aurului) si care era, de fapt, aghiotantul Elenei Ceausescu. Ceea ce se descoperea ajungea in muzee - o infima parte, iar grosul lua calea comertului international cu antichitati, unde castigurile erau inimaginabile. De acest comert, supravegheat de generalul "Altan Bei", Nicolae Ceausescu nu avea cunostinta.
NESECATA COMOARA
Porecla nu era intamplatoare. Altan Bei (Printul Aurului) il numisera turcii pe Constantin Brancoveanu, despre care se spunea ca descoperise o "nesecata comoara". Brancoveanu infiintase o cancelarie secreta, numita "Cabinetul Negru", unde se studiau documente stravechi, se descifrau mesaje oculte, pentru a localiza comori. Ginerele sau, vistiernicul Enache Vacarescu, conducea aceasta cancelarie.
OBSESIA
"Cabinetul Negru" al lui Ceausescu gestiona toate informatiile despre comori si trimitea "eminente cenusii" sa supravegheze sapaturile. Ceausescu facuse o adevarata obsesie pentru Brancoveanu si comoara sa nesecata. Si ravnise la ea asa cum, se spune, ravnise si sultanul turc. Se banuia ca sub Asezamintele Brancovenesti s-ar afla tuneluri secrete ce ar putea duce la legendara comoara a voievodului. Dictatorul a hotarat demolarea acestor cladiri.
BLESTEMUL
Aflam din volumul "Un Bucuresti mai putin cunoscut", de Silviu Dragomir, ca dictatorul a cerut sa fie instiintat imediat ce se va ajunge la subsoluri. Din acel moment, "arheologul nr. 1" a petrecut foarte multe ore pe santier. A cerut sa se sape inca sase metri in adancime, sperand sa dea de vreo tainita. Ca sa-i aline supararea, Elena Ceausescu a tinut mortis sa darame Biserica Domnita Balasa, construita de fiica lui Constantin Brancoveanu in amintirea tatalui si fratilor sai. Dictatorul s-a opus categoric, pentru ca era superstitios. "Domnita Balasa pusese blastem asupra celui care va voi sa aduca stricaciuni sfantului locas", scriau hrisoavele.
TEZAUR EXPLOATAT IN SECRET
"Metoda" lui Ceausescu de strangere a informatiilor in urma unor simpozioane si congrese tematice a fost aplicata cu succes mai ales dupa '89. Din surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, am aflat ca presupusul tezaur al lui Decebal a fost localizat, in 1996, prin detectie electromagnetica si sondaje, in regiunea unde il localiza si legenda. Este vorba de 6 - 7 tone de aur, in lingouri de 18 cm lungime, zeci de mii de monede, obiecte si bijuterii. Acest tezaur a fost exploatat, in secret, de o retea occidentala. Unii guvernanti si autoritati locale au primit piese nesemnificative. Politistii de la Patrimoniu au reusit sa recupereze cateva piese de la retele autohtone.
LEGENDA LUI CONSTANTIN BRANCOVEANU
In 1632, cand Matei Brancoveanu a fost numit domn sub numele de Basarab, s-a zvonit ca acesta descoperise o comoara. Preda, spatar, clucer, vornic intre 1636 - 1655, a fost considerat cel mai bogat. In 1688, Constantin si-a cumparat, cu 600.000 de taleri, domnia "pe viata". "Altan Bei", cum il numeau turcii, infiintase o cancelarie secreta, numita "Cabinetul Negru", unde se studiau documente stravechi ce aminteau de tezaure. Ginerele sau, vistiernicul Enache Vacarescu, conducea aceasta cancelarie. In 1714, voievodul, fiii sai si ginerele au fost decapitati din ordinul sultanului turc, care ravnise la comoara Brancovenilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu