Statui de daci, în toată lumea. Capul lui Decebal se află la Vatican Mai mult: Statui de daci, în toată lumea. Capul lui Decebal se află la Vatican -
În
România s-a încetăţenit ideea că reprezentările plastice antice ale
dacilor sunt puţine şi de slabă calitate. Teza de doctorat a unui
specialist român în arte plastice, susţinută la Sorbona în anul 2.000,
arată că în lume există peste o sută de statui reprezentând daci într-o
postură care nu pare a unor prizonieri, ci aminteşte mai mult de o
anumită gestică a ţăranilor români.
Una dintre aceste statui, un cap de nobil, se află la Muzeul vaticanului şi îl reprezintă pe Decebal.
O teză de doctorat dedicată acestui subiect de către Leonard Velcescu, un specialist român în istoria artei stabilit de mai mulţi ani la Paris, publicată în anul 2.000, arată că numărul de statui antice de daci este mult mai mare, peste 100 de bucăţi şi este răspândit în toată lumea, în Italia, în Anglia, Franţa, Spania, Rusia, Danemarca, Israel, Statele Unite etc.
Cel mai recent cap de dac a fost descoperit în Forul lui Traian din Roma în 1999 şi a fost expus pentru scurtă vreme la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti.
Majoritatea acestor sculpturi, despre care nu s-a spus până acum că sunt de daci, au fost realizate pe timpul lui Traian, dar există şi unele lucrări ulterioare, de pildă din timpul lui Hadrian. Nu sunt statui stereotipe, ci portrete după modele reale, cu personalităţi distincte.
Majoritatea acestor lucrări realizate de artiştii plastici romani sunt de mari dimensiuni, unele ating şi trei metri, din marmură sau roci colorate de bună calitate, lucru foarte ciudat pentru reprezentarea, chiar în mijlocul Romei, a unui popor subjugat Imperiului.
”Prizonierii” daci nu au mâinile legate
Suprinzător este şi faptul că, deşi sunt consideraţi prizonieri, dacii reproduşi de artiştii romani au priviri calme, semeţe cu o atitudine liniştită şi, foarte interesant, nu au mâinile legate la spate, aşa cum erau ţinuţi de obicei prizonierii barbari, ci libere, împreunate în faţă, aşa cum le ţin ţăranii români când trebuie ”să pozeze”.Dintre toate statuile de daci, cea mai interesantă se află în Muzeul Vaticanului. Ea reprezintă un nobil care, conform cercetărilor de până acum, pare a fi chiar Decebal.
Dacii au fost puşi şi pe arcul de triumf al lui Constantin
Aproape de Colosseum se află cel mai mare arc de triumf din Roma, cel al împăratului Constantin, rămas în picioare din antichitate, respectiv din secolul al IV-lea d.Ch.
Deşi trecuseră 200 de ani de la războaiele daco-romane, patru din basoreliefurile acestei contrucţii reprezintă scene din acele războaie, iar pe cele opt coloane care ornează arcul se află opt statui imense de daci.
Aceştia au o atitudine demnă şi mâinile împrunănate în faţă. Nu există nicio explicaţie raţională pentru aceste reprezentări, doar posibilitatea ca dacii să fi devenit simbolul duşmanului greu de învins în Imperiul Roman.
sursa:http://cybershamans.blogspot.nl/2011/09/statui-de-daci-in-toata-lumea-capul-lui.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu