Translate

29 ianuarie 2014


Presedintele CJ Harghita, despre drapelul Ungariei arborat pe o primarie din Romania: “Nu trebuie sa intereseze pe niciun cetatean din alta parte a tarii”


Presedintele CJ Harghita, despre drapelul Ungariei arborat pe o primarie din Romania: “Nu trebuie sa intereseze pe niciun cetatean din alta parte a tarii”
Dupa scandalul “stegului secuiesc” arborat de mai multe primarii conduse de UDMR sau PCM din Ardeal, unii edili etnici maghiari au decis sa arboreze pe sediul primariei chiar si steagul Ungariei. In conditiile unei legislatii clare privind modul in care drapelul altor state poate fi afisat pe institutiile publice din Romania, demersul primarului din Madaras – amendat pentru gestul sau la finele anului trecut – se incadreaza in afara legii.
La articolul 7, Legea 75/1994 reglemeanteaza modul si situatiile in care drapelul unui alt stat poate fi arborat pe una dintre institutiile publice din Romania: “Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”.
Cu toate acestea, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba (UDMR), are o alta interpretare a legii. Intr-un interviu acordat singurei publicatii de limba romana din judet, Informatia Harghitei, presedintele Consiliului Judetean considera ca primarul are dreptul sa afiseze orice simboluri doreste si ca drapelul arborat pe sediul institutiei publice nu trebuie sa preocupe pe nimeni din afara localitatii.
“Ce fel de steag este pe Primăria comunei Mădăraş nu ştiu de ce trebuie să-l intereseze pe un cetăţean dintr-o altă localitate, dintr-o altă parte a ţării. În fond, Primăria comunei Mădăraş este a cetăţenilor comunei Mădăraş, este instituţia lor şi nu a altcuiva.” a declarat Borboly Csaba pentru Informatia Harghitei.
In prezent, Borboly Csaba este judecat pentru abuz in serviciu si fals intelectual.

Sursa: http://www.expresmagazin.ro/presedintele-cj-harghita-despre-drapelul-ungariei-arborat-pe-o-primarie-din-romania-nu-trebuie-sa-intereseze-pe-niciun-cetatean-din-alta-parte-a-tarii/