Translate

08 iunie 2014

Niște tipi de la Romsilva au decis că Parcul Național Rodna și alte trei parcuri nu mai sunt

Asta ca să nu vă mai mire nimic pe la noi prin țară. Situația este următoarea: s-a diminuat mult suprafața fondului forestier, proprietate a statului, deci Romsilva nu mai are chef să adminstreze nu mai puțin de patru parcuri. Motivul? Cheltuielile pe ceva ce nu mai aduce profit sunt inutile. Hilar de-a dreptul, nu? Dar stați să vă spunem care sunt cele patru parcuri: Parcul Național Munții Rodnei, Parcul Național Defileul Jiului, Parcul Natural Putna Vrancea și Parcul Natural Cefa. 
Cum naiba să renunți la administrarea unui Parc Natural precum cel al Rodnei, de exemplu? Suntem sau nu întregi la minte? Zona acestui parc este binecunoscută pentru biodiversitatea ei, pentru arealul de acolo și, nu în ultimul rând, pitorescul ei. Câteva detalii despre parc și înființarea administrației zonei în 2004 puteți regăsi aici. Practic, pe acest site se specifică faptul că Romsilva este administratorul parcului pe o perioadă de zece ani, între 2004 – 2014. Ca atare, se știau amănuntele legate de contractare, însă noutatea este legată de motivația Romsilva legată de prelungirea contractului de administrare. Ca să vă dați seama, apropo de biodiversitatea Rodnei, un proiect pe SIT Natura a gestionat aproape 600.000 de euro, cu beneficiar: Administrația Parcului Național Munții Rodnei. Printre obiectivele asumate:
campanii de evaluare a stării de conservare a speciilor și habitatelor comunitare din sit.
- monografia PNMR.
- echipamente de cercetare.
- schimburi de experiență cu alte parcuri din UE.
- ghiduri de specii, pliante, broșuri, postere.
Romsilva a emis nota de renunțare exact în momentul expirării marii majorități a contractelor pentru cele 23 de parcuri aflate în grija regiei (22 mai 2014) și pe fondul unor retrocedări, adesea abuzive, prin care statul a pierdut suprafețe semnificative de pădure, scrie totb.ro. Păi, dacă statul mai deține doar 5% din pădurile Parcurilor Rodna și Cefa, atunci să ne așteptăm la un asalt masiv în ceea ce privește tăierile, nu? Procentele stau așa, în cazul celorlaltor parcuri: , 7% din Parcul Putna Vrancea și 40% din Parcul Defileul Jiului, deci, puțin mai bine.
“Retrocedarea pădurilor este un motiv real de îngrijorare pentru viitorul ariilor protejate și nu pentru profitul unor administratori, oricare ar fi aceștia. În lipsa unor structuri cu obiective de conservare, Romsilva permite și tolerează chiar în acest moment tăieri în ariile protejate, inclusiv în păduri virgine adăpostite în acestea”, a declarant Gabriel Păun, președintele asociației Agent Green, conform sursei citate.


sursa:http://oradecluj.oradestiri.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu