Translate

14 ianuarie 2016

Siberia doreşte să zguduie Federaţia Rusă în stradă: "Am hrănit destul Moscova!"


Un „marş pentru federalizarea” Siberiei este pregătit pentru 17 august în capitala neoficială siberiană Novorsibirsk, sub sloganul „Am hrănit destul Moscova”, relatează Slon.ru.
„Scopul nostru este să creăm o Republică Siberiană ca parte din Rusia”, au explicat organizatorii protestului pe pagina oficială a grupului de pe VK.com.
Mişcarea se confruntă cu represiunea autorităţilor de la Moscova, care au blocat pagina grupului pe 1 august, în urma unei cereri a Procurorului General. Informaţiile legate de mişcarea pentru autonomie a regiunii ruse au fost blocate în mediul virtual rus cât şi într-o mare parte din mass media rusă, care este parţial controlată de stat.
Organizatorii marşului vor să permită siberienilor să introducă reduceri, suplimentări ale salariilor pentru rezidenţii zonelor „în care condiţiile climaterice sunt dure” şi să asigure o distribuţie corectă a veniturilor între bugetele locale şi cele federale.
Potrivit agenţiei Rosstat, salariul minim lunar din Rusia este 4.600 de ruble (500 de lei) dar costurile minime de trai ajung la aproximativ 600 de lei de persoană. Iar rata şomajului este ridicată şi chiar mai accentuată în zonele slab industrializate ale Siberiei, unde majoritatea populaţiei suferă de sărăcie.
„Aici suntem toţi vorbitori de limbă rusă şi foarte asupriţi. Nu avem medicamente pentru bolnavi, şcolile se închid, agricultura este practic distrusă. Toate din vina "ocupanţilor care au luat puterea cu alegeri fraudate", pentru a se preocupa numai de averile lor”, a precizat jurnalistul Roman Romanenko, care a fost reţinut de autorităţi în urma acestor precizări.
În sistemul corupt al Federaţiei Ruse, poliţiştii primesc ordine să acapareze tot ce a mai rămas de valoare, în general indirect, de la oligarhii care au moştenit structurile deteriorate ale industriei Uniunii Sovietice. De cealaltă parte, se află societatea civilă a Rusiei.
„Aici la noi chiar şi clima este mai rea decât acolo, nu vedem soarele timp de opt luni pe an şi nu avem nici măcar energie electrică în cele mai multe sate”, a continuat jurnalistul cu privire la situaţia gravă din nordul Federaţiei Ruse.
Citând constituţia rusă, mişcarea populară va cere o mai mare autonomie pentru autorităţile locale în relaţie cu guvernul federal. Grupul de activişti, lideri şi artişti din Novosibirsk au promovat ideea autonomiei Siberiei de foarte mult timp.
Artem Loskutov, un artist rus foarte popular pentru participarea la activităţile civile, a explicat că evenimentele din Siberia au fost promovate puternic de evenimentele recente din estul Ucrainei, care i-a îndemnat pe rezidenţi să se distanţeze ferm de autorităţile de la Moscova.
„Dacă ne este oferită o asemenea retorică drept legitimă noi o vom folosi. Dar unul dintre organizatori a explicat clar într-un interviu că noi nu sprijinim susţinerea politică acordată de Rusia republicilor populare”, a declarat Loskutov, făcând referire la mişcare militară susţinută de Moscova în interiorul Ucrainei.
Mişcarea „nu este despre separatism, este în completă conformitate cu legea. Noi vorbim despre crearea unei noi regiuni în interiorul Rusiei”, a adăugat acesta.
„Este stupid să trăieşti în Siberia potrivit legilor împinse din St. Petersburg de Milonov (partid ultraconservator aflat la putere n.r.- ). Siberia îşi oferă resursele şi primeşte în schimb o grămadă de legi idioate”, a declarat acesta.
„Politicienii nu o menţionează niciodată deschis, dar ideea este foarte populară printre oameni – doar vorbiţi cu orice siberian. Toată lumea înţelege că Siberia hrăneşte ţara furnizând petrol şi gaze – principala resursă vândută extern – totuşi Siberia nu este principalul beneficiar. Este evident, şi nimeni nu poate contrazice asta”, a concluzionat liderul activiştilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu